Борисов: Когато ЕК обяви два листа санкции, в парламента се пазарят дали да има „санкции“ в декларацията

0
282
Снимка: фейсбук

Това е война, а не военен конфликт, каза лидерът на ГЕРБ

„Това, което всички очаквахме, се случи и за съжаление се оказах лош пророк. Всички знаеха, че трябва да свърши олимпиадата и всичко това да започне. За първи път с всичките си условности президентството и правителството изразиха позиция.

Притеснявам ме това, което се случва в парламента – че две от партиите не искат да включат в декларацията думите санкции. Не мога да си представя, когато светът и ЕК обявиха два листа санкции, ние се пазарим дали да има думата санкции. Смятайте до къде сме се довели като лоялни членове на НАТО и ЕС, тези хора да ни управляват, а ние да сме опозиция.

Полагахме огромни усилия да не се стига до този конфликт, Меркел, Макрон и много други. Както и да се опитват да го наричат днес, това е война и дори започва да взема жертви.“

Това заяви бившият премиер Бойко Борисов след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Поводът е руското нападение над Украйна.

„Да се опитваш да изкараш това военен конфликт, е все едно да бомбардират Варна, Стара Загора и други градове и ние да казваме, че това е военна операция“ , допълни той.

От ГЕРБ се надяват управляващите да са приключили с анализа и да се ползва целият експертен съвет на държавата, включително и на опозицията, за да се направи план по всяка една от точките. Вместо месеци наред да пълнят хранилището в Чирен, те го източиха за техните си фирми и засекретиха комисията, посочи Борисов.

„Дипломацията трябва да продължи да работи, защото загиват хора. Цялата щета от това ще дойде в Европа и в България, а това означава слаба Европа, от което ще последва обедняване“, заяви Борисов.

„Вероятно това България не я вълнува, защото ние не участваме в Плана за възстановяване. Това, което казвам, може да се приема като критика, но трябва да бъдем единни и да знаем как се справяме по всяка една тема – стомана, чугун, хранително-вкусовата сфера, строителство… ние трябва да мислим как да се работи в самата банкова система“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

„Ако правителството има нужда, ще дадем нашата подкрепа, защото ние сме го работили това.“, каза Борисов и припомни как с Порошонко заедно са откривали детски градини и са работили заедно. „В 21 век доживяхме в мирна Европа да има пак война“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

„Една лъжа, когато се повтаря много пъти, става истина. Искам да напомня на Петков – строителството на гръцката газова връзка е започнато 2019 година, 22 май, тогава е направена първата копка, а не както твърди той през 2009“, каза бившият премиер и показа и снимки с Ципрас и как се подписват двамата на тръбата, като допълни:

„И никой не е изрязан от снимката, защото, ако бях резнал Ципрас, никой нямаше да ми е направил провокация. Един строеж се счита за започнат, когато се направи първата копка, а ние бяхме готови на 90%. Вчера той каза, че благодарение на „Балкански поток“ сме защитени и имаме огромно количество газ, ние последни ще пострадаме. Последна ще изстине България“, коментира бившият премиер.

„Всякакви витиевати изрази за това чудовищно нещо, което се води в момента, не може да се нарича по друг начин освен война. Всичко се развива тук на нашето Черно море“, заяви още Борисов.

„Гледах на живо Путин – той излъчваше сила, решимост и агресия. Още тогава те трябваше да се сетят какво се случва – че олимпиадата свърши. Вижте и китайската позиция. Решителни действия, но дипломацията – да се опитат да ги спрат. Действия със санкции и какво би следвало да се случи, ако ги спрат“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов припомни, че Радев е щял да ходи на парада в Москва и го призова и сега да отиде. „Но когато си казал, че Крим е руски, трудно се ходи“, подчерта той.