Breaking.bg позна – личният гард на Кирил Петков от НСО стана зам.-министър на вътрешните работи

0
285
Кирил Петков като премиер, охраняван от Кирил Ценкин. СНИМКА: ДАРИК

Кирил Ценкин е човек на Татко Петко, бил е шеф на охраната и на Цветан Цветанов

Стефан Ташев

Breaking.bg  позна. Както на 15 юни написахме :Бившият личен охранител от НСО на Кирил Петков като министър-председател официално бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи. Решението е от днес, съобщи правителствената информационна служба.

Става дума за Кирил Ценкин. Той е любимец на бащата на Петков Татко Петко, който даже искал да го направи шеф на НСО, но пазарлъците и скандалите в коалицията ПП-ДБ кой да ръководи чистките в службите го изтикала към МВР, твърдят запознати.

Ценкин е дългогодишен държавен охранител, ръководил е авангарда от охраната на Цветан Цветанов, докато той бе вътрешен министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Кирил Ценкин

В последните месеци бе в конфликт с директора на НСО Тонев, който го пратил „на заточение“ в правителствената резиденция в Шабла. Преди да поеме към МВР Ценкин бил в дълъг болничен.

Според правителствената информационна служба той е е дългогодишен служител на Националната служба за охрана, където е преминал последователно през различни етапи на кариерно развитие. Завършил е магистратура със специалност „Логистика на сигурността и отбраната“ във Военната Академия „Г. С. Раковски“, както и множество допълнителни обучения и специализирани курсове в сферата на сигурността.