БСП върна мандата, Радев дава срок на парламента до края на седмицата

0
105
Георги Свиленски получава мандат за съставяне на правителство от Радев Снимка: архив

Кризата в енергетиката може да прерасне в колапс, тя е най-тежкото наследство на това правителство, каза Радев

„БСП за България“ върна на президента Румен Радев неизпълнен последния трети мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящото 47-мо Народно събрание. Срещата на президента с ръководството на социалистите мина за няколко минути и в леден тон между двете страни, пише „24 часа“.

Кризата в енергетиката може да прерасне в колапс, тя е най-тежкото наследство на това правителство, обяви Радев, след като получи празната папка от председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Затова призова всички депутати за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР още днес.

Президентът пожела на „всички политици, които милеят за България“, успех на предстоящите парламентарни избори. Но дори не намекна за кога смята да ги насрочи.

БСП даже не отговори на поканата на Радев да седнат. Всички начело с лидерката Корнелия Нинова стояха прави. И въпреки протокола Нинова веднага поиска думата от Радев след неговия апел всичко да приключва днес.

Положихме всички усилия и искахме удължаване на срока на работа на парламента, за да се избере председател на КЕВР. Бяхме обвинени, че държим мандата още седмица, за да останем на власт. Имате ли намерение да удължите работата на НС, за да се реши този проблем? За 1 ден това не може да стане, вие ще дадете ли време?

Това попита настоятелно Нинова президента.

Още веднъж призовавам да стане до края на тази седмица, отсече обаче лаконично Радев.