Частично бедствено положение заради спешни ремонти на пътища около границата с Турция

0
17
Снимка: Медиапул

Обявено е в части на три области – Бургас, Хасково и Ямбол

В части на трите области – Бургас, Хасково и Ямбол е обявено бедствено положение заради миграционния натиск от днес до 29 септември.

Целта е да се направи бърз ремонт на горските пътища без обществена поръчка. Голяма част от тях са трудно проходими и разрушени. Това каза служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев в Малко Търново, цитиран от „Медиапул“. Той заедно със службения министър на земеделието Явор Гечев направи проверка на зоната около граничния контролно-пропускателен пункт.

До две седмици трябва да започне рехабилитацията и ремонтните дейности по пътищата в района на границата, посочи Дерменджиев.

„За да можем успешно да се справяме с вълната, която нараства ежедневно от незаконни мигранти, ние трябва да имаме обезпечени условия за придвижване на нашата техника тук на терен. По тези пътища, в това състояние, изпълнението на тези функции е невъзможно. Такъв проект имаше подготвен при предишния служебен кабинет, оказа се, че не е реализиран и ние сме длъжни да го реализираме в момента и да го доведем до край“, обясни вътрешният министър.

Той допълни, че най-често мигрантите преминават границата със стълби, с които прескачат ограждението.

„Имаме по-активно съдействие от турска страна, така че и след срещите, които проведох с турския вътрешен министър и с гръцкия вътрешен министър, много по-добра е координацията и взаимопомощта. Ние ги възпираме още на съоръжението“, допълни Иван Демерджиев.

Има събрани доказателства за служители на МВР, които са замесени в трафика на мигранти, каза вътрешният министър. Той посочи, че предстоят рокади, свързани с преместване на служители, за да се осигури по-добра защита на границата.

Съвместни патрули на МВР и горското стопанство започват обходи в Странджа. Целта е да се повиши контролът по охраната на границата и недопускане на нелегални мигранти към вътрешността на страната, както и да се противодейства на бракониерството и незаконната сеч.

За периода от началото на годината до 18 септември незаконно у нас са се опитали да влязат 103 998 души през граничната бразда с Турция. Това е с 3.4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на МВР.

За тази седмица броят на мигрантите, атакували границата, е 5864 души, а за предходната – 5254 души.

Междувременно министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че през последните дни няма засилване на натиска.

„Това се получава, не само благодарение на засиленото присъствие на Българската армия. Разбира се и Гранична полиция е там, с тях работим съвместно по границата. Трябва да отбележим и усиленото присъствие на турската жандармерия, която оказва помощ за намаляване на натиска по нашата граница. Благодарение на тяхното съдействие натискът в момента не е чак толкова голям“, казва Стоянов, цитиран от пресцентъра на МО.

Частично бедствено положение е обявено в граничните общини с Турция в трите области. За област Хасково това са общините Свиленград и Тополовград.

Целта е избягване загуби на човешки животи, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда, е посочено в съобщение на областната администрация на Хасково.

За пръв път в област Хасково се въвежда частично бедствено положение заради мигрантския натиск. Последно извънредна ситуация в общини в областта бе обявена през лятото заради големите пожари.

В област Ямбол частично бедствено положение е обявено в общините Елхово и Болярово.

„Пътищата в Болярово и Елхово са изградени още когато се е строило предградното съоръжение. Лошото е, че тогава са били набързо направени. Това е спешна мярка за възстановяване на пътищата, колкото да изкарат зимния сезон. Възстановяването им ще доведе и до спиране на мигрантите в района на самата граница“, обясни областният управител на ЯмболГеорги Чалъков.

По думите му обявеното частично бедствено положение вероятно ще бъде удължено за максималния 30-дневен срок. Целта е да бъде свършена максимално много работа за подобряване на инфраструктурата по границата.