ЦИК свали имунитета на кандидат-депутата, уличен в афера с фалшиви ковид сертификати

0
33
Снимка: архив

Това става по искане на главния прокурор

ЦИК разреши имунитетът на Величко Георгиев – кандидат за депутат от Патриотичния фронт, да бъде свален и той да бъде привлечен като обвиняем. Това става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта на комисията.

Искането на главния прокурор за това е постъпило в ЦИК на 8 ноември. Името на Георгиев бе замесено в схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани лица.

Само ден по-рано от прокуратурата уточниха, че в рамките на разследването са събрани доказателства за това, че на 2 ноември в София кандидат-депутатът е помогнал да бъде издаден цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини. Така е нарушил заповед на министъра на здравеопазването от 31 май. Обвинението е, че Георгиев е извършил това по време на епидемия, свързана със смъртни случаи. Той е действал в качеството на помагач, като умишлено е улеснил извършването на престъплението. Извършени са разпити на свидетели и други действия по разследването.

Това е втори свален имунитет на кандидат-депутат. Преди седмица това бе направено и с Боян Расате, който бе издигнат за независим кандидат за президент.