Цял випуск от училище в Пловдив е с двойки на матурата по български език

1
946
СУ "Братя Миладинови"

Учениците нямат голям интерес към българския език, казва директорката

До един дванадесетокласниците от пловдивското средно училище “Братя Миладинови” са изкарали слаби оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература, сочат данните на Регионалното управление на образованието.

„Всички, явили се на задължителната матура по БЕЛ от това училище, имат двойки“, потвърди шефката на РУО Антоанета Пакова пред медиите, предава „Под тепето“.

„Отличниците от нашето училище отиват в математическата и двете езикови гимназии в града“, заяви директорката на СУ „Братя Миладинови“ в Пловдив Гълъбина Матерова, след като се разбра, че всичките 12 зрелостници от учебното заведение, явили се на матурата по български език и литература, са изкарали двойки.

„18 ученици завършиха при нас през тази година. От тях 12 се явиха на матурите. Не знам защо останалите 6 не са държали изпита. Учениците нямат голям интерес към българския език. Както казах по-рано, тези, на които този предмет е нужен, отиват преди това в други гимназии“, добави Матерова. Тя защити преподавателите по български език в училището.

„В никакъв случай не търся причините у учителите. Те са много добри професионалисти и си вършат работата на ниво“, каза още директорката.

Тя допълни, че по-малките ученици от СУ „Братя Миладинови“ са отлично подготвени и това ще стане видно от високите оценки, които очаква да получат на задължителните изпити.

4102 ученици от Пловдив се явиха на първата задължителна матура.

Слабите оценки са общо 660, което е 16,09 % от всички изкарани оценки на зрелостниците.

Като цяло пловдивските абитуриенти се класират на трето място по успех в страната на Матури 2023.