Даниел Вълчев: Случайни хора управляват България

0
193
Даниел Вълчев

Според него може да очакваме премиерът Крил Петков да отстъпи в спора на България със Северна Македония

„Ако искаме да направим истинско разследване и да се разбере кой какво е направил, това не може да стане в горещата част на конфликт. Това, което ми се иска сега да припомня, че преди 150 години един много умен мъж, според мен, правилно е отбелязал, че най-много се лъже преди избори, след лов и по време на война. Пък и в момента според мен главно разузнаванията пускат информация от едната и от другата страна. Много трудно се разбира какво всъщност се случва. Това не пречи ние да имаме морална позиция въобще срещу войната, разбира се“.

Това заяви пред БТВ бившият министър на образованието Даниел Вълчев по повод твърденията за използването на химически оръжия и геноцид, извършван от руските сили в Украйна.

„Войната е ужасно нещо. В това няма никакво съмнение и тя трябва да бъде според мен морално заклеймена. Оттам нататък правото е почти безсилно поне към момента, защото войната всъщност е пълното отрицание на правото. Правото предвижда процедура за разкриване на някакво деяние, за неговото квалифициране и едва тогава произнасяне на присъдата. По време на война ние правим тъкмо обратното, ние произнасяме присъдата и след това евентуално някой да се оправя“, каза Вълчев.

„Има дефиниции на геноцид, те са известни, но тъй или иначе към момента ние не знаем фактите, за да ги подведем под нормата. Поне няма изрично установени факти, така че според мен всеки такъв разговор би бил твърде идеологически натоварен. За да има някакво правно значение“, каза Вълчев.

Що се отнася до изказванията на американския президент Джо Байдън за геноцид в Украйна, Вълчев смята, че „за съжаление, западният свят няма самочувствието да води военни действия срещу държава като Русия и сега ние компенсираме с едно сатанизиране и силно говорене“.

Според него от конфликта в Украйна печели в дългосрочен план Китай, а западните страни вече не могат да определят глобалната политика.

„Най-важното в този момент е да имаш силно държавно ръководство, а аз се опасявам, че случайни хора управляват държавата“, смята Вълчев за настоящата ситуацията в България.

Според него може да очакваме премиерът Крил Петков да отстъпи в спора на България със Северна Македония.