Държавата дължи 25 млн. лв. на адвокатски дружества, спряла да им плаща преди 9 месеца

0
211
Министерският съвет

Те й защитили материални интереси по дела за над 5 милиарда лева

Неплатени фактури в общ размер на 25, 800 млн. лв. има държавата към 2 адвокатски дружества, които я представляват по дела в чужбина. Причината е, че Министерството на финансите е спряло плащанията към тях още през декември 2021 г.

Адвокатските дружества, които Министерството на финансите е наело да представляват държавата по международни дела, са избрани след провеждането на обществени поръчки и публични състезателни процедури през 2013 г. и 2018 г. Те са спечелени от две международни адвокатски фирми – „Уайт енд Кейс“ и „Арнолд енд Портър“. Към тях са и задълженията, става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет. На него бяха отпуснати 50 млн. лв. от централния бюджет, планирани именно за разплащане с дружествата.

„Адвокатските дружества неколкократно са изпращали предложения за разплащане. Те са продължили работа по арбитражните дела и процедури с цел осигуряване на максимална степен на защитата на интереса на България в производствата“, посочва по време на заседанието служебният министър на финансите Росица Велкова.

„В случай, че Министерството на финансите не изпълни задълженията си към адвокатските кантори, това би довело до сериозни негативни последици за процесуалната защита на държавата по текущите арбитражи, сериозни репутационни рискове за България и, евентуални, съдебни претенции от страна на адвокатите“, предупреждава още тя.