Декемврийските сметки за ток на общините 4 пъти по-високи

0
32
ток
Снимка: архив

Сметките за газ също са високи – ръстът е с 291%

„Декемврийските сметки на всички общини са 4 пъти по-високи, отколкото през 2020 г. В понеделник ще излезем с конкретни цифри за сравнение на двата периода. Общините са най-проверяваната институция в държавата. Те не се притесняват от проверки – проблемът е продължителността им и липсата на доверие“. Това заяви пред Нова нюз Силвия Георгиева, изпълнителен директор на националното сдружение на общините.

Според нея от сдружението ще потърсят диалог с министър-председателя директно. „Очакваме във вторник на база цифрите, които събираме, да обсъдим в каква степен компенсациите за небитови клиенти ще покрият разходите на общините и какви средства още са необходими, за да няма прекъсване на обществените услуги“, посочи тя. И допълни, че по програмата за компенсации са получени по 110 лева за октомври и ноември.

„За декември нямаме компенсация, ще бъде 128 лева на мегаватчас, но ще я получим заедно с тази за януари – около 240 лева. Това ще се случи в средата на месец февруари“, обясни Георгиева. По думите й се отлагат останалите разходи, за да се направят плащания на солените сметки за ток. И припомни, че сметките за газ също са високи – ръстът е с 291%.