Делян Добрев: „Булгаргаз“ е във фалит

0
73
Делян Добрев

Правени са огромни далавери с доставките на газ, твърди депутатът от ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и колегата му Радомир Чолаков са изпратили до ДАНС и МВР информация за „Булгаргаз“. Получили са официален отговор от ДАНС, че информацията е проверена, съставили са документи и са ги изпратили във ВКП по компетентност. Според Добрев компанията „Булгаргаз“ е във фактически фалит.

„Това е крайният резултат. Успяха само за 6 месеца най-печелившото дружество в българската енергетика, което за миналата година имаше 99-100 млн. печалба, 0 лв. задължения, да го докарат до технически фалит“, коментира за БНТ Добрев и посочи, че „белята за Топлофикация – София предстои“.

„Във временните комисии за договорите, свързани с „Булгаргаз“ за доставките от „Газпром“, се установи, че са правени огромни далавери – първо не само че има посредници, ами има куриозен случай: офертата е получена, преди да бъде поискана, такива процедури ние не сме виждали поне 20 години. Там ако влезе Сметната палата, няма да излезе една година, а всичките ѝ доклади ще отидат в прокуратурата“, каза още той.

„Не се е разминало на 100%, защото, ако ни заведат арбитраж в Париж, ние е възможно да го загубим. Какво ще кажат в Париж – ще кажат: ние добросъвестно подписахме един меморандум в България, започнахме да работим по него, инвестирахме стотици милиони евро – ще прехвърлят някакви фактури между офшорките, България в един момент ни прекрати едностранно меморандума, т. е. нашият интерес е увреден, ние си искаме парите, които сме инвестирали“, коментира Делян Добрев за казуса „Джемкорп“.