Делян Добрев към Асен Василев: Догодина ще строите „Хемус“ на по-скъпа цена, някой ще потърси ли отговорност защо държавата се ощетява с 1 млрд. лева

0
2449
Асен Василев /вляво/ и Делян Добрев Снимка: БНТ

Ако се спрат 8 млрд. лева кражби, за каквито се говореше в предизборната кампания, защо се залага дефицит в бюджета и ще се тегли дълг. Осем месеца не видяхме доказателства за нито едно от обвиненията към нас, коментира депутатът от ГЕРБ

Много е лесно да си в опозиция, защото не отговаряш за управлението. Загубихме изборите заради негативната кампания. Говореше се за корупция, „мръсни“ сделки без нито едно доказателство. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в предаването „Панорама“ на БНТ.

„Ние не искаме да се тегли дълг догодина, защото от четворната коалиция заявиха, че дефицитът ще бъде най-много 4,5%. Това означава, че приходите в бюджета не стигат с едни 6-7 милиарда лева. През цялата кампания се говореше, че на година се крадат 8 млрд. лева и че новото правителство ще спре тези кражби. Тоест, ако имаш 8 млрд. лева, които ще се появят, защото ще се спрат кражбите, защо ще теглиш дълг, би трябвало да ти останат 2 млрд. Ето това е причината да искаме да няма дефицит догодина, защото парите очевидно ще ги има, след като се спрат тези кражби“, коментира Добрев.

Той каза още, че не обвързва изграждането на Балкански поток със загубата на ГЕРБ на изборите. „Ако сме се провалили в някой поток е, че не можахме да изградим 12 години гръцката газова връзка“, каза той.

„Крайният срок за изграждането на този конектор е 31 декември т.г. Наистина го признавам това като грешка и още преди 4-5 години казах, че ръководството на тази кампания трябва да се смени, защото нищо не се случва. Не е готова връзката, в последните 6 месеца не е напреднала, а ние от 8 месеца не сме управляващи. Надявам се на 1 януари да е готова, макар че съм сигурен, че и през юни няма да потече газ. Имат късмет управляващите, защото ние сме подготвена опозиция и ще им посочваме всяка една грешка. Ние ще следим дали на 1 януари ще започнат да санкционират изпълнителя. Ще следим дали ще бъде увеличена цената на този договор, защото това по българското законодателство е забранено“, допълни Добрев.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ коментира, че три пъти е отказвано до момента на изпълнителя увеличение на цената по договора, както и че от 1 януари ще започнат да текат глоби по 90 хиляди евро на ден.

„Крайно време е да спрем да говорим с фрази от предизборната кампания, а да се заемем с решаването на проблемите. Вие казахте, че имаме здравна криза и докато се водят преговори, 10 дни не се свиква Народното събрание. Бизнесът е пред фалит, защото не може да си плаща тока. Помощта свърши преди три дни. От 1 декември няма и тези 110 лв. Решаването на въпросите в тази държава не търпи никакво отлагане. Надявам се това правителство, което договаряте, да заработи час по-скоро“, каза Добрев.

Осем месеца не видяхме доказателства за нито едно от обвиненията към нас, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Той заяви, че прекратяването на договорите от служебното правителство за изграждането на магистрала „Хемус“ ще ощети държавата. „Има договорена сума на километър, която ще е много по-ниска от тази, която евентуално вие ще договорите. Договорени са определени километри, платени са аванси по старите цени, тези договори са прекратени и авансите са прибрани. Догодина ще се направи поръчка, която ще е по-скъпа на километър, отколкото беше тази, която се прекрати от служебния кабинет. Тогава някой ще потърси ли отговорност защо обществото се ощетява с 1 милиард лева“, заяви Делян Добрев.

Асен Василев отговори, че дори не са били възложени строителни дейности.

Добрев допълни, че забавянето на строежа на магистралата ще има негативен икономически ефект.