Делян Добрев: Нямаме запазен капацитет на гръцкия терминал за втечнен газ, за да разтоварим двата танкера

0
137
Терминалът за втечнен газ в Ревитуса е един от вариантите. Снимка: DESFA

Но капацитет е купил любимият посредник на властта – МЕТ, посочи депутатът ог ГЕРБ

Нямаме запазен капацитет на гръцкия терминал за втечнен газ, за да разтоварим двата танкера, коментира пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев.

По думите му държавната компания „Булгаргаз“ не е запазила капацитет на гръцкия терминал за втечнен газ в Ревитуса и не е ясно къде ще разтоварим двата танкера, договорени при визитата на премиера в САЩ.

„Да не се окаже, че пак МЕТ, любимият посредник на властта, има ключова роля“, попита риторично Добрев. Той отбеляза, че годишно страната консумира 3 млрд. куб.м. природен газ, а двата договорени танкера са от най-малките – по 200 млн. кубика, което в летния сезон би стигнало само за два месеца.

Добрев отказа да коментира договорените цени, които били под цените на „Газпром“, защото не разполага с такава информация, която била пазена в тайна. Депутатът от ГЕРБ попита как тогава са известни цените на руския и азерския газ.

Добрев припомни, че от ГЕРБ-СДС от февруари настояват да се запази капацитет в Ревитуса, какъвто вече няма.

„Но капацитет е купил любимият посредник на властта – МЕТ. Има два терминала в Турция, но ние и там нямаме капацитет, нито споразумения с тях газ да минава оттам”, предупреди Добрев.