Делян Добрев: От дерогацията печели само режимът в Кремъл

0
27
Делян Добрев Снимка: архив

От началото на войната рафинерията работи на 100% от своя капацитет изцяло с руски петрол и интересен е въпросът къде отива горивото, попита той

От дерогацията печели само режимът в Кремъл, и от „Политико“ днес казаха точно това, което ние казваме от години. Това не е новина, ние ви го повтаряме от тази трибуна десетки пъти.

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна шефът на енергийната комисия Делян Добрев.

Той цитира информация на „Политико“, според която средствата за последните 6 месеца, изтекли от джоба на потребителите, са достатъчни да финансират „Вагнер“ една година.

Какво още пише изданието: Бургаската рафинерия „Нефтохим“, чийто основен собственик е руската „Лукойл“, заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол, и, възползвайки се от полученото изключение от забраната за внос на руски суров петрол и нефтопродукти, е натрупала солидни печалби.

Ако извадите данъците от крайната цена на горивата и ги сравните с останалите страни в ЕС, ще видите че към момента има 12 държави, в който бензинът е по-евтин от тук, включително и Германия, която не купува евтин руски петрол, каза Добрев.

2020 и 2021 г. – последните две години на кабинета „Борисов“ и преди войната в Украйна, делът на руския петрол в рафинерията е бил между 48 и 52%. От началото на войната този дял става 94%. Преди началото на войната руския петрол, който рафинерията е купувала, е бил 15 милиона барела на година, сега купува тройно повече – 45 млн. барела., даде пример още той.

По думите му от началото на войната рафинерията работела на 100% от своя капацитет изцяло с руски петрол и интересен бил въпросът къде отива горивото, защото Украйна не купува от нас, а нашата консумация била по-малка от половината от това количество.