Делян Добрев: Прилича ми на времето, когато управляваше кабинетът „Орешарски“ – същата агресия

0
844
оставка
Делян Добрев

Осъждането на Елена Йончева за компроматите по мой адрес и изборната победа в Хасково ме реабилитираха, казва депутатът от ГЕРБ

„Прилича ми на парламента през 2014 година, когато беше кабинетът „Орешарски“. Същата агресия има към ГЕРБ, каквато имаше тогава. Шансът за така предложения кабинет е по-малко от 1% заради омразата към ГЕРБ“, заяви в интервю за БНР Делян Добрев, който е номиниран за министър в проектокабинета на Даниел Митов.

Според Добрев няма смисъл да се чакат седемте дни, какъвто е разписаният срок за реализиране на връчения мандат за съставяне на правителство. Трябва в рамките на днешния, утрешния ден и петък ръководството на ПГ на ГЕРБ да се опита да води преговори, но е малка вероятността отнякъде да получим подкрепа, отбеляза той.

Делян Добрев е на мнение, че ако не се получи парламентарна подкрепа, мандатът трябва да се върне в понеделник, без да се подлага на гласуване, защото по думите му е безсмислено.

„Ще преговаряме най-конструктивно и добросъвестно. Може би останалите политически сили в парламента ще се опитат да го превърнат в бутафорни преговори и подигравка, но това няма да е подигравка с ГЕРБ, а с конституцията“, коментира Делян Добрев.

Относно приключващите конкурси в сферата на енергетиката, за които лидерът на БСП Корнелия Нинова твърди, че са „окопаване на ГЕРБ“, Добрев поясни, че те са в изпълнение на законопроекти както на ГЕРБ, така и на БСП, „приети още преди две години“. От новоназначените фигури той познава добре единствено Валентин Николов.

Назначенията и конкурсите текат в последните 3-4 месеца, те не са от периода около изборите, уточни той.

Запитан как изглежда за него новият парламент Добрев изтъкна, че агресията към ГЕРБ е единственото, което действа като спойка между отделните партии.

Като първа реабилитация за себе си „след измислените скандали и компромати, които се вихреха около мен“, Добрев определя осъждането на Елена Йончева, а втората – изборната победа в Хасково.