Демерджиев: Лично видях как оградата на границата се прескача със стълба

0
65
Иван Демерджиев

Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти, казва министърът

Няма данни да е осигуряван чадър за автобуса, превозвал бежанци и убил двама полицаи. Но за съжаление има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти на границата. Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти, каза служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по Би Ти Ви.

Той заяви, че тези случаи се разследват и по някои от тях има значителен напредък.

Същевременно потокът бежанци се увеличава непрекъснато и прогнозата е, че най-драматично ще бъде през септември и октомври. В момента на границата ни били връщани по 1000 души на ден, като преди това са били по 300, обясни Демерджиев.

Не бих го нарекъл бизнес, а гнусно занимание – така министърът определи каналджийството. Същевременно каза, че каналджиите вземат по 1000 евро на човек. Така автобусът убиец е превозвал хора за 47 000 евро, като е купен за 6000 евро. Министърът обясни, че е разпоредил проверка на всички места, откъдето могат да бъдат купени такъв тип превозни средства.

Бежанците са били в автобуса, не в багажното му отделение. Пътували са през нощта. На първия контролен пункт не спират. Полицаите тръгват с автомобил след тях и подават сигнал на колегите си. Не са предприети обаче по-сериозни мерки за спирането му, тъй като в него са пътували 47 души, сред които жени и деца, а шипове и подобни средства могат да доведат до тежка катастрофа.

Според министъра философията за пазене на границата ни е остаряла, разчита основно на жива сила. Лично видях как съоръжението, което го има – оградата, се преодолява със стълба за няколко минути.

И в Турция ситуацията никак не е добра, търсим взаимодействие, уговаря се среща на ниво зам.-министри, за да се координират действията.

От служебното правителство били отпуснати милион и половина, за да бъде ремонтирана оградата.

Най-голям натиск от мигранти се очаква през септември и октомври. Затова от министерството са влезли във връзка с европейските институции за взаимодействие, тъй като ситуацията като натиск няма аналог през последните години. По думите на Демерджиев потокът се е увеличил над 6 пъти спрямо миналата година./24 часа