Деница Сачева: Уж много хора носят отговорност, а корабът потъва

0
204
Деница Сачева Снимка: МС

Защо правителството отказва помощ отвън, пита евродепутатът Емил Радев

„Една закъснява операция. Настояваме да получаваме актуална информация, както и да се знае кога, какво ще се направи. Искаме да знаем срокове, графици. Получаваме сигнали от хора, които са много притеснени, които не вярват и нямат доверие, че тук се извършва достатъчно професионално и отговорно работата. Затова сме тук на място да разговаряме с отговорните.“ Това заяви бившият социален министър Деница Сачева в коментар на ситуацията със заседналия край бреговете на Камен бряг кораб. Тя беше там заедно с евродепутати и министри от управлението на ГЕРБ.

„Тук сме да разберем кой отговаря, защото прекалено много хора носят отговорност на документи, а на практика виждаме, че корабът започва да потъва. Обезпокоени сме, че всички видове вини се хвърлят, постоянно чуваме, че 10 години нищо не е направено, че нямало законодателство. Ето това сега е една реална ситуация, която се случва тук и сега и иска реакция веднага“, допълни тя.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев отговори на въпрос на журналисти какво биха направили те в тази ситуация.

„Най-малкото щеше да бъде задействан механизмът за защита, ако нямахме техника – да поискаме. В такива ситуации се действа като при бедствия и земетресения. Аз вече попитах дали е задействан от правителството на Янев механизмът за защита. Трябва да се поиска помощ и от нашите европейски партньори за обезпечаване на щетите. Нямаме информация дали е задействан механизмът от правителството, това ще разбера от Брюксел, като получа отговор на запитването си“, обясни той.

По думите на Радев този опасен товар може да навреди не само страната ни и ЕС, но и на други, защото България е външна граница на съюза. Той обясни, че Морска адмиснистация вече е отказала на собственика на „Вера Су“ да бъде предоставена техника от Турция и Украйна.

„Да кажат, като отказват помощ отвън, ние с какви сили и средства разполагаме да се справим с тази криза?“, призова евродепутатът.

„Забавената реакция на институциите и липсата на решение продължават да създават опасност за околната среда и водите. Разбрахме, че е започнало учестено взимане на проби, но ние настояваме за прозрачност за резултатите от изследванията. В щаба трябва да има специалисти от БАН, за да се наблюдава състоянието на морската флора и фауна. Да се разработи ясен план за наблюдение на състоянието и въздействието на веществата върху околната среда“, допълни Ивелина Василева.

„Получаваме разнопосочни сигнали за това какво се случва с кораба и товара. Надяваме се, че опитите да се прикрие какво се случва няма да доведат до това, че е „полезно корабът да потъне“, коментира Деница Сачева и обясни, че властите дължат отговори на много въпроси: „ Как се е стигнало до това корабът да стигне толкова близо до брега? Не е ли било възможно да бъде спрян? Защо не е спрян? Кои са отговорните лица за това? Освен да направят едно уволнение, друго нищо съдържателно не беше направено. Опитът на държавата да се намеси е несполучлив, защото създаде повече тревоги за екологията, отколкото спокойствие“, завърши тя.