Денков кани митничари от Австрия и Нидерландия на турската граница

0
22
ГКПП Капитан Андреево Снимка: МВР

Така щял да убеди двете държави да ни пуснат за Шенген

България ще покани специалисти от нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават операциите на турската граница, за да се опита да разсее опасенията, които възпрепятстват кандидатурата ѝ за присъединяване към Шенгенското пространство за свободно пътуване, заяви министър-председателят Николай Денков за изданието „Политико“.

Денков изтъкна, че Австрия и Нидерландия са двете основни страни, които са скептични по отношение на влизането на България в Шенген, и заяви, че днес ще проведе срещи с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и канцлера на Австрия Карл Нехамер, за да отговори на техните опасения.

Те до голяма степен са съсредоточени върху миграцията, особено по известната с проблематичността си турско-българска граница, която отдавна е основен транзитен пункт за контрабанда на хора, наркотици и оръжие от Близкия изток към Европа, отбелязва „Политико“.

„Ще се опитаме да включим максимално партньорите от Австрия и Нидерландия, за да могат да видят какво се случва на границата, защото там не е лесно“, каза Денков, който беше в Брюксел за първи път, откакто встъпи в длъжност по-рано този месец.

Той заяви, че приветства сътрудничеството с двете страни, които след това ще могат да направят „технически препоръки“ относно охраната на турската граница. Той добави, че в България се създава специално звено, съвместно с Европол, за борба с трафика на хора.

Планът за споделяне на митнически опит е част от „международен пилотен проект“, стартирал през март при предишното правителство на България и частично финансиран от Европейската комисия, е опит да се „изгради доверие“ и да се покаже, че „ние правим всичко възможно там“, каза министър-председателят.