Денков: Кръвните проби за алкохол и наркотици трябва да излизат за седмица

0
89
Николай Денков КАДЪР: БНТ

Правителството ще открие нови лаборатории в страната

Срокът за излизане на кръвните проби на шофьори за алкохол и наркотици да се съкрати на една седмица – това ще се опита да постигне правителството, като закупи нова модерна апаратура и обучи специалисти за работа с нея. Освен това ще се направят и нови лаборатории в страната, обяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание.

Проблемът с кръвните проби в момента е, че до излизането на резултата от лабораторията, може да минат между 4 до 6 месеца, а понякога дори и 7-8. Основно с изследването им е натоварена лабораторията в столичната ВМА, има и няколко в други областни градове. Но като цяло лабораториите в страната, които се занимават с това, са малко.

„Това ще отнеме време, трябва да се закупи нова, скъпа апаратура и затова дотогава възлагам на министъра на вътрешните работи заедно с прокуратурата да огледат правилата за прилагане на мерките, както са приети в закона, и да направят възможно най-добрата организация така, че хората които са невинни, да се чувстват спокойни по улицата, а тези, които правят нарушения, да знаят, че ще получат съответните наказания“, каза Денков.

„През последните години терминът „войната по пътищата“ придоби широка употреба, защото, за съжаление, България е на едно от челните места по брой тежки произшествия и брой убити на пътя. Затова правителството пое задачата да предложи и да вкара в действие нови, по-строги мерки, които да намалят жертвите и тежките произшествия. В този контекст решението на Народното събрание да отнема превозните средства, с които са извършени нарушения или след употреба на наркотични вещества или алкохол, е стъпка в правилната посока“, категоричен бе Денков.

„Затова правителството ще направи всичко възможно тези мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете пред хората, които нямат никаква вина за това, което се случва по улиците“, допълни премиерът.