Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

0
54
Двамата положиха клетва. СНИМКА: 24 ЧАСА

На церемонията не присъства президентът Румен Радев

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии. След като произнесоха клетвата, двамата разписаха клетвените листа. На церемонията в Конституционния съд не присъства президентът Румен Радев. Според него полагането на клетвата е несъстоятелно.

Церемонията обаче се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

„През 32-годишното си съществуване, Конституционният съд отстоява независимостта си и ще продължава и занапред. От всеки конституционен съдия се изисква да спазва принципите на безпристрастност, независимост и обективност, за да отговори на високите стандарти, на професионализма на Конституционния съд, какъвто е бил до момента и трябва да се запази за вбъдеще“, заяви преди клетвата председателят на Конституционния съд Павлина Панова.

Атанасова и Белазелков бяха избрани от Народното събрание точно седмица. Това стана с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.