Детските ваксини пристигат у нас, въвеждат сертификатите за бустер

0
47
Сертификатът за брустерна доза.

Новите сертификати могат да бъдат изтеглени след 20 декември

Ваксините за деца от 5 до 11 години срещу COVID-19 пристигат в България в понеделник. Ваксините са многодозови. Разработени са указания от регионалните здравни инспекции, които ще бъдат следвани. Вероятно за дейността ще се ползват всички над 360 пункта за ваксиниране, налични в България, съобщава Дарик.

Също от 20 декември всички българи и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас, ваксинирани в чужбина, могат да си поставят бустерна доза ваксина срещу COVID-19 в България. Така ще им бъде издаден цифров COVID сертификат на ЕС за поставена бустерна доза срещу COVID-19.

От 20 декември новите сертификати за бустерна доза могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/. Всички граждани, които желаят да изтеглят своя европейски сертификат по новия образец, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

През изминалата седмица здравното министерство утвърди образец на Цифров COVID сертификат на ЕС за поставена бустерна доза срещу COVID-19.