Дизелът гони 3.50 лв. за литър, А100 е вече над 3.70 лв.

0
89
горива
Снимка: архив

Най-скъпо се продава дизеловото гориво в „Шел“ и „Петрол“

От събота насам дизеловото гориво на поне половината от бензиностанциите в страната прехвърли 3,40 лв. за литър и цената се е устремила към 3.50 лв, съобщава „24 часа“.

Най-скъпо се продава дизеловото гориво в „Шел“ и „Петрол“ – по 3,44 лв. за литър. Това е с около 5% над цената му в първите дни на юни, когато беше 3,28 лв. Но и в търговските обекти на останалите вериги има чувствително поскъпване в последните дни и на практика има само ограничен брой станции, в които дизел може да се зареди за под 3,40 лв.

Друго гориво, което поскъпва чувствително в последните дни, е по-скъпият високооктанов бензин, който в някои вериги се води като 98-октанов, а в други – със 100 октана. Той все по-често струва над 3,70 лв. за литър, като най-скъп е в „Шел“ – 3,76 лв. за литър. В началото на юни цената му не надскачаше 3,50 лв.

Поскъпването е на фона на ново вдигане на котировките на петрола на световните пазари през миналата седмица.

Новото поскъпване на горивата все още не се е отразило върху цените на храните, които следват сезонния си ход и през последната седмица предимно поевтиняват. Това се дължи на излизането на все повече плодове и зеленчуци на пазара.

В отделни региони на страната обаче има доста големи разлики в цените на храните на едро. Например захарта се продава на тържищата от 1,70 лв. за килограм в столицата до 3 лева в Русе, което е около 60%.

Кокошите яйца струват от 22-23 ст. бройката в Пловдив до 32 ст. в столицата. Крайната им цена в магазините обаче е доста по-висока и най-скъпите понякога се продават по 44-46 ст. бройката.

При плодовете и зеленчуците обаче положението е по-скоро обратното – колкото по-голям е градът и колкото повече тържища има в него, толкова по-силно поевтиняват.

Например оранжерийните домати поевтиняха за една седмица с 9% в София, Пловдив, Варна и Бургас, а оранжерийните краставици – с 16%. На други места поевтиняването е доста по-малко.

Ягодите също поевтиняват с близо 9% за една седмица, а черешите, които навлизат в сезона си – с 21,7%. И двата плода се продават на едро по около 3,60-3,67 лв. за килограм.

Въпреки това средната цена на храните е с около 22-25% по-висока от миналогодишната по същото време.