Доц. Ангел Кунчев: Има 1.5% ръст на заболяемостта от ковид-19 в страната

0
47
Доц. Ангел Кунчев

Нови ограничителни мерки засега не са на дневен ред, твърди главният здравен инспектор

„Няма никаква нужда от презапасяване с йодни таблетки. Държавата има достатъчно. България има национален център по радиология – хората там са най-запознати, нека вярваме на специалистите”. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на бТВ тази сутрин.

„Ако сега приемаме йодни таблетки без причина, можем само да си навредим“, каза Кунчев.

„COVID-19 изчезна от медийното пространство, но още е сред нас, предупреди той и подчерта: от вчера Австрия е първата страна в Европа, която възстанови ограничителните мерки. Трудно е да се направи засега анализ на ситуацията, но ние сме предпазливи”, уточни експертът.

„Има 1,5% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, но не виждам драма в развитието на вируса. Спря тенденцията на спад“, каза Кунчев. По думите му повишаването се наблюдава изключително внимателно.„Нови ограничителни мерки не са на дневен ред, но ако има сериозно нарастване на болните и натиск върху здравната система, такива ще бъдат обмислени“, каза Кунчев.

„Вирусът започна да става ендемичен, затова не съм притеснен от този ръст на болестта. Наистина се предава по-лесно, но не води до тежко заболяване“, каза още той.

„Ако коронавирусът еволюира в посока на по-опасен вариант или щам, тогава перспективата за България като най-малко ваксинирана е да сме най-рискови, най-предразположени към висока смъртност и заболеваемост“, каза той. По думите на Кунчев действията на държавата за справяне с коронавируса в последните две години е трябвало да бъдат по-малко емоционални.