Доц. Никола Петров за метеора: Бил е с размер на футболна топка

0
72
Доц. Никола Петров

На място няма данни за пострадали хора, за пожари, както и за нанесени материални щети

Силен гръм и ярка светлина над Видинско стресна жителите късно миналата вечер. Към района веднага са изпратени екипи на полицията, които са направили оглед. На място няма данни за пострадали хора, за пожари, както и за нанесени материални щети.

„Каменни късове, които са от микрочастици до километри в диаметър, са астероиди, когато се движат в междупланетното пространство, навлизайки в земната атмосфера, ако успеят напълно да изгорят, се наричат метеор, а ако достигнат земната повърхност – метеорит”. Това заяви пред Нов тв доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

По думите му обектът е бил с размери на футболна топка, „средно всички такива метеори започват да горят, да се виждат, на височина от порядъка на около 100 км и на 60-70 км те вече са изгорели”.

„Скоростта на движение на едно такова тяло е от 10-20 км в секунда до над 60-70 км в секунда. Т.е. ние имаме 10-15-20 пъти по-висока скорост и именно тази скорост, на тези каменни късове, навлизайки в земната атмосфера, виждаме горящата следа. Оттам идва ярката светлина“, посочи още той.