Доц. Красимира Христова научила от сина си, че е „починала“

0
110
Доц. Красимира Христова Снимка: Стопкадър Нова ТВ

Първият момент ми беше много неприятен, после ми стана смешно, разказва известната кардиоложка

„Синът ми звънна и ми каза: „Знаеш ли, че са пуснали новина, че си починала“. Прати ми какво е публикувано във фейсбук“. Така миналата седмица известната кардиоложка доц. Красимира Христова разбира, че фалшива новина обявява, че тя е починала от сърдечен удар.

„Миналата седмица в четвъртък ми се обаждаха, питаха ме как съм, добре ли съм“, разказва доц. Христова по Нова тв. В началото тя не подозира защо близките й са притеснени. По-късно синът й й показва какво пише във фейсбук.

Фалшивата новина е излязла в копие на страница на здравен сайт. Там пише, че трябва пациентите да се обърнат към хранителните добавки, а не да ползват лекарства. Според лекарката е изтъркана „новината“, че специалист препоръчва добавки, затова са използвали стратегия, че е починала.

Първият момент ми беше много неприятен, после ми стана смешно, разказва доц. Христова.

Доц. Христова е поредният кардиолог, който става жертва на фалшиви новини. А статията рекламира фалшиви лекарства за сърдечно-съдови заболявания.

Христова е специалист в София с над 25 години опит. Извършва диагностика и лечение на кардиологични заболявания (артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност), ехокардиография (ЕхоКГ), холтер мониториране, ЕКГ холтер. Автор е на много научни статии и учебници публикувани у нас и в чужбина, носител е на награда за млад изследовател на Международната Асоциация по хипертония през 2006 г., както и на редица отличия от национални и международни организации.

Тя е председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика.