Донев и Нинова в спор за бюджета

0
33
Гълъб Донев Снимка: 24 часа

Една дългосрочна политика, каквато е тази по доходите, трябва да се разработва и изпълнява от редовно правителство, обясни премиерът

В спор може ли служебното правителство да предлага увеличаване на доходите на хората влязоха премиерът Гълъб Донев и лидерката на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол, съобщи „24 часа“.

Една дългосрочна политика, каквато трябва да е тази по доходите, трябва да се разработва, формира и изпълнява от редовно правителство. С тези думи Донев обясни защо правителството му не предлага увеличаване на доходите с бюджет за догодина. Нинова го попита за политиката на служебния кабинет по увеличаване доходите на хората.

По принцип служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите и увеличението им, а е длъжно да следва заварената политика. Към момента няма редовен кабинет. Затова в момента е предложено удължаване на бюджета до съставянето на такъв.

Донев изброи кои политики и параметри, заложени от предходния кабинет се запазват с него – минималната заплата от 710 лв., увеличение на пенсиите, ваучерите за храна, данъчно облекчение за деца с увреждания.

Това, което направихме по отношение на доходите и подпомагане на хората за зимата, е отпускането на допълнителни 20 милиона за лица, които са извън обсега на лицата, които се подпомагат и допълнително са включени 40 хиляди лица, отчете служебният премиер.

Твърдите, че не можете да правите дългосрочни политики и трябва да се съобразявате с бюджета, това е противоречие, каза Нинова и даде пример за новите 8 изтребители F-16 и 10 „Грипен“.

Или си противоречите, или не си говорите в МС, или не знаете какво правите, контрира още Нинова и цитира социалния служебен министър от август, че ще предложат увеличение на минималната работна заплата до 770 лв.

Това е похвално, защото администрацията в МТСП работи и подготвя редица варианти за размер за увеличение на минималната работна заплата, които да предложи на редовен кабинет, отговори й Донев.

Ако има редовно правителство, вие нямате никакви правомощия да предлагате нищо, отвърна му Нинова и го посъветва да научи устройството на държавата.

Оставяте правителството на студ и глад, критикува го соцлидерката. И се обърна към депутатите да приемат между двете четения на внесения от правителството бюджет човешки, разумни и социални предложения и да намерят мнозинство, което да ги приеме. Да не подминаваме безхаберието на служебния кабинет към хората, да приемем социални мерки за тях, призова Нинова.

Тя попита служебния премиер защо се увеличават бордовете на държавни предприятия. И даде пример с конкретно дружество, където в момента се назначавали нови 16 души в администрацията.

В отговор Донев я препрати към ресорния министър за подробности. Ще направя проверка, но дълбоко се съмнявам в точността и верността на данните, които са изнесени, обясни той.