Донев отговори на Петков: Отменихме решението ви за надзора на интерконектора с Гърция, защото сте сбъркали имената на хората

0
562
Министерският съвет

След като бъде оправено, решението ще бъде прието отново

Служебният премиер Гълъб Донев отговори на Кирил Петков защо е отменено решението на редовния кабинет за избор на надзорен съвет на компанията за газовата връзка с Гърция.

„С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г. наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи. Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България!“, написа във фейсбук Петков.

Отмяната на решението за надзорния съвет за интерконектора е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно написани имената, обясни Гълъб Донев. След като бъде санирано, решението ще бъде прието отново следващата седмица.

„Проблемът с доставките на газ е много съществен и ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките“, каза Донев. От думите му стана ясно, че митичните 7 танкера с втечнен газ въобще не са сигурни.

Това, което имаме като анализ и отчет на „Булгагаз“, е, че са осигурени доставките на газ до август, посочи премиерът. Затова правителството ще обяви търг.