ДПС пишат до европарламента за Радев: Пресече червените линии на етническата търпимост

0
121
Снимка: кадър

Актът му е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България, казват те

Трима европейски депутати от ДПС са изпратили писмо до колегите си от всички държави, за президента Румен Радев, съобщи „Сега“. Поводът е недопустимият въпрос на Радев към лидера на движението Мустафа Карадайъ коя е родината му.

„Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите – и не само сред тях – и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите. Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България“, гласяло писмото на Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева.

„Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период – етническата търпимост. … Целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат, от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество чрез използване на език на омразата“, смятат авторите.