Едва 3% от жителите на „Столипиново“ са се преброили

0
28
Столипиново

Ромите смятат, че ги броят, за да ги ваксинират

Сериозни затруднения срещат преброителите в пловдивския кв. „Столипиново“ заради конспиративни теории.

Ромите, които живеят там, твърдят пред Нова телевизия, че не искат да ги броят, тъй като смятат, че събират данните им за списъци за масова ваксинация. В квартала живеят над 60 000 души. Към момента електронно са се преброили едва 3% от тях.

По тази причина се налага преброителите да тропат на вратите и да разпитват обитателите на домакинствата.

Преброителите апелират хората в квартала да подходят с доверие към тях. „Видят ме и избягат. Скриват се, не излизат вън. 20 минути им обяснявам какво е преброяване и накрая ме гонят“, обяснява Красимир Ангелов.

Един от аргументите, с които в „Столипиново“ отказват преброяването, е притеснението им, че ще бъдат поставени в списъци за масова ваксинация срещу коронавирус. В целия Пловдив електронно вече са се преброили 48% от жителите.

„Като цяла преброяването на територии с компактно малцинствено населени е трудно”, коментира Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика” в НСИ.

„Със съдействието на МВР и районното управление вече нещата вървят добре, голяма част от населението е преброено”, обясни още Костова.

Тя обясни и за случая в Перник, при който мъж стреля по преброителка. „Сезирано е районното управление. Много неприятен случая. Не може с всеки преброител да ходи полицай”, каза Костова.

„Тя е опитала да се легитимира отдалеч, но мъжът е стрелял. Много е изплашена”, заяви Магдалена Костова.