Екатерина Захариева: Новото българско правителство влезе в капана на Скопие

0
589
Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Няма нищо ново договорено, всички чувствителни за България неща остават на заден план, коментира бившата външна министърка

Екатерина Захариева, фейсбук

Ако трябва да обобщя пресконференцията на премиерите на България и на Република Северна Македония с едно изречение, то би било, че историята, промяната на учебните програми, преустановяването на езика на омразата, защитата на правата на македонските българи, реабилитацията на жертвите от комунизма, репресирани заради българското си самосъзнание и премахването на табели, съдържащи определения като окупатори, българи фашисти, остават на втори план.

Това са най-чувствителните и трудни за договаряне неща, но са де факто, сърцевината на Рамковата позиция и Декларацията на Парламента.

Договореното уж днес изпращане на нота до ООН от РСМ за краткото име, не е договорено днес, а отне година и половина на колегите в Скопие. Предстои да видим в замяна на какви отстъпки от наша страна. Може би отстъпката е – най-съществените за България неща да останат на втори план, както днес вече и двамата премиери декларираха. Премиерът на РСМ заяви: „Историята ще бъде на втори план.“

Въпреки, че преди няколко дни МС отрече да се готви междуправителствено заседание след запитване от медии по повод пост на външния министър Османи, днес стана ясно, че такова ще има на 25 ти януари. На това заседание ще се договорят петте работни групи, които също не са новост, а са част от Договора от 2017г.

До 60 дни ще има Самолетна линия София – Скопие. Това беше обявено от Кирил Петков. Не стана ясно кой ще е превозвачът и кой ще поеме разходите.

Изводът от посещението на премиера е, че няма нищо ново договорено, всички чувствителни за България неща остават на заден план. Новото българско правителство влезе в капана на Скопие да отчита псевдонапредък чрез множество срещи, заседания, обещания, без реално да върши нищо, а понякога дори и да се отрича от вече договореното.