Експеримент с машинното гласуване: За час минават 36 души

0
246
Снимка: архив

Възрастните хора и ниско образованите имат нужда от повече време

Експериментът на ЦИК в неделя в село Доброславци показва, че мъже над 60 години с основно образование гласуват по-бавно с машина.

В пробното гласуване са участвали общо 97 души. От тях 41 са били мъже, а 53 – жени. От всички участвали в експеримента около 26% вече веднъж са гласували с машина на предишните парламентарни избори на 4 април. Този процент доближава процентът на гласувалите с машина на 4 април в страната, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от „24 часа“.

При най-младите избиратели на възраст между 18 и 29 години времето за гласуване с машина от предаване на смарт картата до връщането й е 67 секунди. 49 секунди отнема гласуването при следващата група избиратели – на възраст между 30 и 39 г. При хората на възраст между 40 и 49 г. машинното гласуване трае 72 секунди, а при тези на възраст 50 – 59 г. – 80 секунди. При хората на възраст над 60 години гласуването с машина отнема средно 96 секунди.

„Резултатите са много окуражаващи, но очевидно факторът възраст оказва влияние на нужното време за гласуване с машина. Средното време на всички участвали в експеримента за гласуване с машина е 73 секунди“, анализира данните Томов.

Анализът по данните за образованието на участвалите в пробното гласуване показва, че на хората с висше образование гласуването с машина им отнема средно 61 секунди, на тези със средно – 77 секунди, а на тези с по-ниско образование – 132 секунди.

При хората, които вече са гласували с машина и имат опит, нужното време е 60 секунди, а на тези, които са го направили за първи път на експеримента – 78 секунди.

„Тоест придобития вече еднократен опит с гласуване с машина спестява 18 секунди при следващо гласуване. Това се потвърждава и от факта, че по време на експеримента около 20 души поискаха да гласуват втори път и при повторния опит времето, което им беше нужно, бе съкратено с между 20 и 26 секунди“, обясни Томов.

Интересни са и данните според пола на участващите в теста. При мъжете времето за гласуване с машина е средно 86 секунди, докато на жените са им нужни 63 секунди.

„Така критичната група избиратели, която излиза според данните, е на мъжете над 60 г. с ниско образование. Това е групата на най-бавно гласуващите с машина“, заяви Томов.

По време на целия експеримент най-бавно гласувалият се е справил с машината за 251 секунди, а най-бързо – 16 секунди.

Близо 50% от всички участвали в експеримента пък са успели да гласуват за около 40 секунди, но това са били хора с висше образование, които вече веднъж са гласували по този начин.

„Мъртвото време между двама избиратели, в които машината стои неизползваема, е между 20 и 26 секунди. Това е времето, в което избирателят получава указания от секционната комисия и се придвижва до машината.

Средният брой на избиратели, гласували за един час с машина, е 36 души. Той би могъл да достигне максимум до 47 души.