Експерт на Трифонов се размина с премиера Петков за КЕВР

0
515
Иван Хиновски

Решението на комисията за увеличената цена на газа е абсолютно логично, твърди Иван Хиновски

„За енергийните експерти и анализатори това повишение на природния газ не е изненада, то е очаквано. Решението на КЕВР е абсолютно логично“, заяви председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Той посочи, че ръстът на природния газ в Европа е много сериозен, но това е естествен ход, предизвикан по много причини – не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след ковид кризата, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглища с газови производства.

Енергийният експерт поясни, че редица фактори ще натискат цената на газа още нагоре – Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, Франция спира 50 % от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане.

„Това означава, че паралелно с рязкото търсене на природния газ, ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент“, прогнозира депутатът от ИТН.

Според неговия анализ до април-май ще има допълнително покачване на природния газ, след което се очаква успокояване на борсовите цени.

Той подчерта, че България има алтернативи доставки на азерски газ и доставки от Турция. Това са спешните мерки, които могат да бъдат постигнати до 2 години.

България трябва да договори допълнителни количества природен газ – това е резервен коз във взаимоотношенията с Турция. България може да получи от Турция, която има схвръхизлишъци на природен газ, сравнително по-евтин газ, отколкото доставките на газ от Газпром, поясни експертът.

Иван Хиновски допълни още, че България има собствени ресурси на природен газ, които обаче страната не изследва.