Петков даде заден, отлага зеления сертификат за МС

0
875
правителството
Министерският съвет

Правителството няма мерки срещу повишението на цената на тока, ще прави анализ

Новоизбраният министър-председател даден заден. Отлага заповедта за зеления сертификат за четвъртък. Това стана ясно от изявлението на Кирил Петков, след първото заседание на кабинета, съобщи Трибюн.

Премиерът даде заявка още вчера от трибуната на Народното събрание, че днес ще издаде заповед за зелен сертификат за служителите в Министерския съвет. Той потвърди думите си и тази сутрин по време на речта си на икономически форум. Часове по-късно се оказва, че това няма да се случи днес. Мотивът на Петков след заседанието на кабинета е, че трябва да се направи анализ. Той обясни, че проучването ще се прави до четвъртък, след което ще се реши юридически как точно да се случи,

На въпрос на журналисти как ще бъдат обслужвани гражданите, които ходят за документи във ведомствата, той беше категоричен, че сертификатът щял да важи само за администрацията, която трябвало да дава пример.

Петков стъпва назад и в друга наболяла тема – цената на тока, водата и газа. Очакваше се, че днес след обсъждане на заседанието ще има предложения за мерки за справяне с кризата. Уви, това не се случи. И този ресор ще прави анализ. Срокът за него е 24 часа.

Освен че няма предложение за справяне с гръмкия растеж на цените на тока и парното Петков заподозря и КВЕР в тенденция да обявят повишението точно във вчерашния ден. „Учуден съм, че се случи точно вчера когато се заклех. Аз положих клетва, а вечерта видях това в новините“, обясни той.

На въпрос дали е запознат с предложението на бизнеса за държавна компенсация от 217 лв премиерът заяви: „Бизнесът ни е приоритет, но първо трябва да видим дали не можем да намалим цените“.

Петков обяви, че на съвета на ЕС в Брюксел тази седмица ще отиде президентът Румен Радев. По думите му самият той не бил свършил никаква работа и затова трябвало да си остане у нас.

„В момента заради кризата с наводненията, а и защото не сме направили тук нищо, аз не искам сега това да бъде първата ми проява в Брюксел. Румен Радев ще отиде на съвета“, обясни той.

Петков говори пред журналистите и за разговора си с македонския си колега Зоран Заев и повтори, че в най-кратък срок ще започне сформирането на работни групи.

„Поставихме си най-кратки срокове за съставяне на работни групи, не само за история но и за култура и икономика. Надяваме се да сме готови с тях през януари. Преговорите трябва да напреднат в оперативен план. Надграждането трябва да е на база на реална работа, а не политическо говорене“, заяви премиерът Петков.

Министър-председателят не коментира взетото днес от министрите на външните работи на ЕС решение за налагане на нови санкции на Русия, ако предприеме нови действия спрямо Украйна. Той подчерта, че излиза от заседание на кабинета и не е подготвен по темата.

„Аз съм заявил, че ние сме на позициите на партньорите на ЕС и НАТО. Първо ще се запозная за какво става дума. България ще заеме позиция съгласно нашите интереси, както и тези на ЕС“, обясни Петков.

На въпрос на журналисти дали се обмислят нови мерки в страната при повишение на случаите на коронавирус той заяви, че очаква доклади от здравните власти.