Експерт от МО подаде оставка заради гафа на Богоявление, Пеевски призова Тагарев да не се крие зад него

0
104
Министерството на отбраната

Ползвал неактуализиран списък за гости

Експерт от МО е подал оставка заради гафа с непоканените депутати на военния ритуал по освещаване на бойните знамена на армията на Богоявление. Това съобщиха от ведомството в официална позиция. Ето какво се казва в нея:

„Във връзка с изказването на председателя на Народното събрание Росен Желязков относно поканените официални лица на Водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия на 6-и януари 2024 г., Министерството на отбраната информира, че организацията на Водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години“.

В изявлението се посочва още, че поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. „Министърът на отбраната възложи незабавна проверка, която показа, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и зам.-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана“, съобщават още от пресцентъра на МО.

„Установен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция“, се казва още в съобщението.

В емоционален пост Кристел Чимширова, експертът, пропуснал да покани депутатите на Богоявленския водосвет, написа, че поема цялатна отговорност и поднася извиненията си на всички колеги, които неоснователно са критикувани. Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който по-рано критикува военния министър Тагарев обаче не остана доволен.

Министър Тагарев, отговорността винаги е лична. Не се крийте зад съветници и експерти! Поемете отговорност за гафа! на Това казва в своя позиция Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на ДПС.

Предишният път съветникът ви подаде оставка заради скандала в “Пирогов”, но след като го крихте дни наред. Сега някакъв невинен експерт подава оставка, заради гафа с парламента.

Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност.