Екстрадираната в САЩ юристка на Ружа Игнатова е арестувана у нас през юни 2021 г.

0
112
Прокурор Христо Кръстев

Не се знае къде Ирина Дилкинска ще излежава присъдата си

Екстрадицията в САЩ на българката Ирина Дилкинска, която е била ръководител на правния отдел в OneCoin, са във връзка с участието ѝ в престъпна група с цел измама и пране на пари.

Ирина Дилкинска

„Това е съучастие в евентуална престъпна дейност на така известната криптокралица Ружа Игнатова. Твърди се, че престъпната дейност е извършвана на територията на САЩ, като оттам са изпращани съобщения чрез телевизия и радио, че ако се инвестира в криптовалутата One Coin ще се постигне доста голяма доходност“, заяви на брифинг прокурор Христо Кръстев.

Искането за екстрадиция на българката е било получено през март 2021 година, като е била издадена заповед за арест от съдия от Ню Йорк, последвала е червена бюлетина и в тази връзка Дилкинска е била арестувана на 8 юни 2021 в София.

Срещу Дилкинска няма образувано досъдебно производство в България, тъй като престъплението, свързано със схемата на OneCoin, е извършвано на територията на САЩ, допълни той.

„Веднага е отправено искане за постоянно задържане на лицето, после е била разгледано искането за екстрадиция по същество. СГС е допуснал екстрадиция, но тя е била обжалвана. Апелативният съд е потвърдил решението на 2 февруари 2023 година“, поясни прокурорът, като се обоснова, че периодът е толкова дълъг, защото са изискани материали от САЩ, документи са били преведени, а съдебният процес е на две инстанции.

„С писмото, с което Департаментът на САЩ по правосъдие изказва благодарност към българската прокуратура, искат информация и за точното време, в което лицето е пребивавало в ареста, за да се приспадне от наказанието. Българката е била и под домашен арест. От юни 2021 до март 2023 година тя не е била постоянно с мярка задържане под стража“, поясни прокурор Христо Кръстев.

Не се знае къде Ирина Дилкинска ще излежава присъдата си.