Емил Радев: Свидетели сме на политически реваншизъм

0
292
Емил Радев

За да арестуват някого, трабва да могат да съставят изречение с подлог и сказуемо, написа Любен Дилов

Свидетели сме на безпрецедентен политически реваншизъм, несъвместим с демократичния правов ред! Това написа във фейсбук евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев след новината за ареста на лидера на партията Бойко Борисов и още трима – Владислав Горанов, Менда Стоянова и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Иначе по думите на Радев цялата държавна машина се използва за „грозна саморазправа“ с Борисов. Според него вместо да защитава върховенството на закона, с което така гръмогласно парадира, новата власт у нас потъпква принципите и на правото, и на морала. „Убеден съм, че европейските институции няма да останат безразлични към случващото. Защото е в противоречие с ценностите на ЕС. Защото днес атаката е срещу конкретни политически фигури, но утре същите методи могат да бъдат приложени срещу основните права и свободите на всеки обикновен гражданин“,каза той.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Любен Дилов написа, че „се опитват да арестуват Бойко, Менда, Влади Горанов и Севда“. Това по думите му е много трудна задача за управляващите, защото „заповедта за арест все пак изисква да се състави изречение с подлог и сказуемо…“. Според него обаче това е чудесен начин да се отклони вниманието от решенията за форсмажора, цените на тока, горивата, олиото и т.н. „В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!“ ,казва още той.

Депутатът Радимир Чолаков поясни, че това просто е продължение на репресиите, които текат вече една година.

Томислав Дончев поясни, че не е вярвал, че ще се стигне и по думите му държавният апарат се ползва за разправа с опонентите. „Новата власт показа истинското си лице и то е озъбено“, каза той. И добави: „По-голям скандал от това няма – да арестуваш бившия министър-председател и лидер на опозиционната партия… това беше тест за демокрацията ни и за съжаление българската демокрация е напът да не издържи този тест“. По думите му Менда Стоянова все още е в дома си, където се извършва проверка. Борисов също е в дома си. По думите му има риск как работи демокрацията. Той припомни, че още по време на изборите имаше арестувани членове и симпатизанти на ГЕРБ.

Тома Биков пък даде да се разбере, че ще готвят мощен протест. Според Даниел Митов пък всичко е кризисен пиар. По думите му полицията злоупотребява с присъствието на Кьовеши. Това според него си е акция на Рашков. „Хляб и зрелища, тъй като хлябът е скъп, залагат на зрелища“, каза той пред БНТ. По думите му се използват гестаповски мерки.