Енергийният министър не можа да обясни защо газовата връзка с Гърция не е готова до 31 декември, както е по договор

0
857
Александър Николов

Александър Николов не знаеше и какво са направили служебните правителства от май до края на годината

Енергийният министър Александър Николов не можа да обясни в парламента защо газовата връзка с Гърция не е готова до 31 декември, както е под договор със строителя. Той не отговори и на въпрос какво са направили двете служебни правителства от май до края на годината, за да бъде изпълнен проектът. За година строителство при управлението на ГЕРБ бяха положени 2/3 от тръбите по трасето. Правителство на Борисов остави 50 км тръби за следващото управление, които към днешна дата не са положени.

Изслушването бе инициирано от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Поисках това изслушване, защото последните месеци все повече се говори за вдигането на цената на природен газ. Ще поговорим относно забавянето на строежа на интерконектора с Гърция. Вече сме 6 януари, а газовата връзка не само не работи, но 50 километра от нея дори не са положени. Как така проектът се докара до 8 месеца закъснение? Каква цена трябва да платят българските граждани, че интерконекторът не е завършен? По какъв начин ще бъде компенсиран българският бизнес? Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година“, каза в изложението си Жеко Станков от ГЕРБ.

Министър Николов от своя страна обвини ГЕРБ за провалената сделка с Гърция.

„Недоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби всеки божи ден. Кой печели – печелят тези, които заместват липсите на количествата в България, т.нар. алтернативни доставчици, както и доставчиците, които доставят газ за страната от над 20 години. Всеки да си вади изводите защо се бавят някои газови проекти“, заяви енергийният министър.

Бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ-СДС, Теменужка Петкова от своя страна обвини Николов в това, че чете предварително написани опорни точки.

„Нека всички да видят колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICGB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви в отговор Теменужка Петкова.

„Не получих отговор на нито един от поставените въпроси. Има изтекъл договор, а няма никакви приети действие. Считам, че беше пропиляно много ценно време, вие не направихте нищо, за да бъде довършен проектът. Проявихте безхаберие. Един стратегически за България проект беше забавен, защото не си свършихте работата. Помислете как да защитите интересите на България“, продължи тя.