Борисов: Около 20 май правим първа копка на интерконектора с Гърция

Кой отряза паралелните тръби на транзита, попита премиерът

0
114
гърция
Снимка: архив

Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията, обяви той

Около 20 май ще направим първа копка и ще започне строежът на интерконектора с Гърция. И в момента по 1 млн. дневно втечнен газ можем да вкарваме през стария газопровод. По тази тема сме много напред. Това заяви след края на енергийния форум, който се проведе в София, премиерът Бойко Борисов.

Темата е важна, защото енергийната сигурност е свързана с тази за националната сигурност. Цените на шистовия газ стават все по-ниски. Газовият хъб „Балкан” и нашата мрежа, която разширяваме, и транзитът, който преминава през България, е много добре изчислен и свързан с третия енергиен пакет. Целта на днешната среща е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ, нашата икономика и потребители да получават по-евтин газ. Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията, от по-ниската цена на газа.

Изграждаме тези магистрали, за да може, който даде по-евтин газ, да вземем от него”, заяви Борисов. Това е целта на нашия ангажимент. Ако доставката ни е по-скъпа, за да има конкуренция, има 1 млрд. долара в САЩ по тази тема, които би могло да говорим с американското правителство по-нататък. „Не зная по времето на кое правителство е било, паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени. Не зная с каква цел е направено, разследващите журналисти да го проверят. Тези, които навремето са рязали тръбите, за да ни вкарат в тази зависимост, трябва да си мълчим за тях. Но ние ги възстановихме. Горе-долу сега разбрах защо са изрязани и кой им е помогнал – нашите опоненти”, заяви Борисов.