ЕНП: Арестите на активисти на ГЕРБ в Кърджалийско са скандални и недопустими

0
195
Снимки: ГЕРБ

Групата ще постави темата за върховенството на закона и гражданските права в България на всички нива в европарламента, заяви координаторът Йерун Ленарс 

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) ще постави темата за върховенството на закона и спазването на гражданските права в България на всички нива в Европейския парламент. Това заяви координаторът на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Йерун Ленарс след среща с председателя на 44-ото Народно събрание и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цвета Караянчева и активисти от ГЕРБ – Кърджали, които осъдиха МВР за незаконни арести по време на предизборната кампания.

„Подобни арести без основания са скандални и недопустими. Скандално е да се задържат или привикват в полицията без основания стотици граждани. Освен в Комисията ЛИБЕ ще поставим въпроса за работата на българските власти и спазването на правата на гражданите в Групата за върховенство на закона, защото досега колегите от левите партии държаха много на темата, но изведнъж загубиха интерес“, заяви Ленарс.

Представителите на ГЕРБ – Кърджали, запознаха в детайли координатора на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент как са извършвани арестите и какви внушения по техен адрес си е позволявал в медиите вътрешният министър Бойко Рашков.

Цвета Караянчева от своя страна информира Йерун Ленарс, че само в една област от България през последната предизборна кампания са били привикани в полицията за подписването на предупредителни протоколи близо 800 души. Други граждани пък са били обискирани показно на работните им места или в домовете им единствено по анонимни сигнали за нарушаване на изборните правила, но не са констатирани нарушения.

„Целта беше членовете и симпатизантите на ГЕРБ да бъдат уплашени и да не излязат да гласуват“, коментира още Караянчева.

Българските евродепутати Андрей Ковачев и Асим Адемов също заявиха пред Йерун Ленарс, че двата служебни кабинета на президента Румен Радев са си позволили редица полицейски репресии по политически признак, което е недопустимо в страна, членка на ЕС. Ковачев коментира още, че решенията на българския съд окончателно са потвърдили невинността на активистите на ГЕРБ.