ГЕРБ: 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени (Видео)

0
135
Жечо Станков

Депутати от партията разобличават двете големи лъжи на Кирил Петков

„Ние сме тук за да оборим две лъжи, които бяха изречени от Кирил Петков преди броени минути“, заявиха на брифинг в Народното събрание депутати от ПГ на ГЕРБ.

„Първата голяма лъжа е, че правителството „Борисов 3″ е поемало ангажимент за 40% намаление на емисиите. Единствената държава-членка, която гласува въздържала се за този тип съкращаване на емисиите, беше България и това може да бъде проверено на Съвета по околна среда“, заяви Жечо Станков от ГЕРБ.

„Втората по-голяма лъжа, обаче е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични централи в България няма да бъдат затваряни. Не само, че ще бъдат затворени, а ще ви кажа, че процентът, който ще бъдат затворени, ще бъде много по-голям от 40 процента“, каза депутатът от ГЕРБ и посочи конкретна страница от Плана за възстановяване, където е описано подробно.

Според Станков 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени.

„Лъжата беше основен способ на управление на „Продължаваме Промяната“. Днес те продължеха с тези лъжи, колегата Станков ви запозна с две от тях. Аз искам да добавя към тях още една, която Кирил Петков се опита да лансира днешната среща с представителите на Европейската комисия. Той обясни, че когато те са поели властта, България е била една от малкото държави-членки в ЕС, която е имала много ниска степен на готовност със своя План на възстановяване и устойчивост. Една голяма лъжа тъй като правителството на премиера Борисов, управлявало до април 2021 година, бе готово изцяло с Плана за възстановяване и устойчивост, план, който бе съгласуван на 99% с ЕК. Одобрен и план, в който дата за затваряне на въглищните централи нямаше. Такива ангажименти безумни, никога не сме поемали. Ние бяхме единствената държава членка, която не гласува „за“ новия размер на емисиите, които трябваше да бъдат приети като база и като условие за спазване на екологичните норми“, каза Теменужка Петкова.