ЕС ще наложи санкции на Владимир Путин и Сергей Лавров

0
96
Снимка: Pixabay

Техните активи ще бъдат замразени

Държавите от ЕС са се споразумели да замразят активите на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров, твърди официален източник. Това е договорено при изпълнението на решенията от специалната среща на върха на ЕС в четвъртък вечерта, каза той. Освен това служител на ЕС заяви пред агенция Ройтерс, че се работи по други елементи от третия кръг санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. „Действаме възможно най-бързо“, каза служителят. Той добави, че ЕС би могъл да се насочи и към „много други“ олигарси.

Малко преди това украинският президент Владимир Зеленски се оплака от неадекватния европейски отговор на руските нападения в Украйна. „Европа е достатъчно силна, за да спре тази агресия“, заяви той – Те все още могат да спрат тази агресия. Те трябва да действат бързо.“ Трябва да се обсъдят всички санкции – от забрана за влизане на руснаци в държави от ЕС до изключване на Русия от международната платежна система и петролно ембарго, съобщи германската NTV.

Говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт заяви в Берлин, че консултациите на специалната среща на върха на ЕС в четвъртък вечерта са отнели толкова време, за да се обсъди съвместна оценка на ситуацията. Все още не е подготвен трети пакет от санкции, каза той. Но тясната координация може да помогне за бързи действия по-късно. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн също заяви, че изключването на Русия от международната платежна система Swift може да бъде включено в дневния ред на третия пакет.

Третият кръг ще засегне и финансовия и енергийния сектор на Русия, заяви представителят на ЕС, без да уточни допълнителни подробности. Запитан дали ще бъде спрян вносът на въглища от Полша и други държави от ЕС от окупирания от Русия регион Донбас в Източна Украйна, служителят заяви, че балтийските държави са повдигнали въпроса по време на разговорите между 27-те лидери на ЕС в четвъртък вечерта. „Те обсъдиха как да се откажем от това постепенно“, каза служителят. Говорителка на Министерството на икономиката в Берлин също заяви, че се обмисля как да се намали високият дял на руските вносни въглища.