Европейската комисия бламира плана за възстановяване на служебното правителство, но Пеканов не е разтревожен

0
488
Атанас Пеканов

Комисията е направила 43 забележки по него, помощта за българската икономика ще бъде забавена

„Да, получихме обратна връзка от Брюксел. ЕК има забележки, но нас това не ни изненадва и не ни тревожи“, заяви по време на парламентарния блицконтрол служебният заместник министър-председател Атанас Пеканов.

Към него беше отправен въпрос от Драгомир Стойнев от БСП защо служебното правителство не е информирало за тези забележки, а е трябвало да бъдем уведомени от бившия депутат на ИТН Мика Зайкова, че вече има обратна връзка с Брюксел. Вчера Зайкова каза пред БНТ, че „планът е с 43 забележки, а енергетиката е направена на кайма“.

„Странно е, че разбрахме от Мика Зайкова. Защо вие не ни информирахте. Ние нищо не знаем, а това са 12 милиарда. Ние вече трябваше да сме получили част от тези средства“, обясни Стойнев.

Пеканов така и не отговори защо Зайкова е информирала обществото. Той отрича да са толкова тревожни нещата в сектор енергетика, но все пак призна, че именно там и в точката за върховенството на закона са най-много забележките.

„Голяма част от коментарите на ЕК касаят технически въпроси, най-вече свързани с дати. Ние няма как сега да им кажем на коя дата ще бъде приет някой закон. Не всичко, което получим от ЕС ,означава, че ще го променим. Ние имаме червени линии. Ще оставим много от нещата да са гъвкави“, коментира още Пеканов.

„Големите два отворени въпроса са в сферата на енергетиката и върховенството на закона. Водихме трудни преговори през последните месеци и сме дали нашата позиция. Не е вярно, че има голяма критика към сектор „Енергетика”. Напротив, там имаме голям прогрес. Имаме обаче наши червени линии. От ЕК упорстват за още реформи, една от тях е в БЕХ – нещо, което служебен кабинет не може да поеме като ангажимент и преговорите продължават”, обясни вицепремиерът.

„По отношение на върховенството на закона Министерството на правосъдието предложи механизми, които предстои да се изчистят. Преговорите продължават”, каза Атанас Пеканов.