Филип Димитров: Смяната на този или онзи магистрат не може да бъде израз на реформа

0
196
Филип Димитров

В последните три години се въртим в доста неприятна политическа и човешка ситуация. Вредите са налице, коментира бившият премиер и настоящ конституционен съдия

Със сигурност смяната на този или онзи магистрат не може да бъде израз на реформа. Това каза бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров в предаването „Още от деня“ по БНТ във връзка с заявката на кандидата за премиер Мария Габриел да поиска от ВСС да освободи главния прокурор Иван Гешев.

Той заяви, че Европа и ЕК имат своите изисквания към България, а ние като членове на ЕС трябва да спазваме стандарти и да отговаряме на някакви очаквания.

Като изключим най-високите нива на ЕК, надолу работата на евробюрокрацията е да събира данни и да ги трансформира в доклади, каза още Филип Димитров.

„Когато непрекъснато повтаряме, че някакъв проблем съществува, дори да го няма, той се превръща част от тези доклади“, каза още той. А решенията на тези проблеми трябва да са съобразени с конституцията.

Според него в България е прието, че ако някой административно стои над някого, другият, който стои под него, не може да поеме някаква инициатива.

„В последните три години се въртим в доста неприятна политическа и човешка ситуация. Вредите са налице. Бяхме на ръба на влизане в еврото, сега еврото се поотдалечи“, предупреди той.