Гавра с химна  – появи се чалга версия

0
68
Снимка: архив

Изпълнителят е някой си Бирджан Хайрединов

В YouTube се появи кавър на химна на България „Мила Родино“ с чалга-ритмика и ориенталски инструментал. Ритъмът е на кючек и звучи изключително слабо и смешно.

Изпълнителят се нарича Бирджан Хайрединов.

Националният химн на Република България „Мила Родино“ в Конституцията е записан като част от трите национални символа – герб, знаме и химн. Член 108, алинея 2 от Наказателния кодекс гласи: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева“.

Химнът се основава на музиката и текста на песента „Горда Стара планина“, написани от Цветан Радославов през 1885 г. „Мила Родино“ става национален химн на Народна Република България през 1964 г. С приемането на Конституцията на Република България от VII-то Велико Народно събрание през 1991 г. „Мила Родино“ се утвърждава като национален химн на Република България.

В изпълнението на Хайрединов се посочва, че „оригиналната музика“ е на Генади Певеца – Живей си Живота, саксофон – Томас Пумата. Като автор на текста все пак е посочен Цветан Радославов.

По-късно видеоклипът беше изтрит от профила на Бирджан в Ютуб.

Източник: 24 часа