Георги Георгиев: Безопасността на пътя и човешкият живот са наш приоритет без алтернатива

0
37
Георги Георгиев Снимка: Столичен общински съвет

Той разказва за изпълнението на пакета от мерки за подобряване на пътната безопасност в София, който е приет в общинския съвет

Безопасността по пътищата е отговорност на всеки участник в движението. Човешкият живот е наш приоритет без алтернатива. Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев. В третия епизод на подкаста #ДаПодредимГрада Георгиев разказва за изпълнението на пакета от мерки за подобряване на пътната безопасност в София, който е приет в общинския съвет. Той съдържа конкретни решения за маркировката, видимостта на пътя и информираността сред децата.

„Поставихме 32 табла за скорост из целия град. Данните, събрани от тях, се изпращат на КАТ, за да могат от Пътна полиция да насочат екипите си на проблемните точки, където стават най-много нарушения. Поставяне на модулни пешеходни острови в средата на пътното платно на големи булеварди. Направихме безплатни курсове по пътна безопасност за шофьори с до 10 години опит зад волана“, разказа Георгиев.

Той посочи, че са осветени над 400 пешеходни пътеки. Също така са изградени нови 50, 30 от тях са с неравности за ограничаване на скоростта.

„В общинския съвет приехме всяка година да купуваме светлоотразителни гривни за първокласниците“, каза председателят на СОС и добави, че се провеждат информационни кампании в детските градини и училищата за безопасно придвижване в градска среда.

„За да има по-голяма ефективност в борбата с недобросъвестните шофьори, има подготвени съвместно с колегите от ГЕРБ в парламента законодателни промени. Целта е нарушителите да могат да бъдат санкционирани и през многобройните общински камери в цялата страна“, подчерта Георги Георгиев.