Георги Георгиев: „Топлофикация София“ няма дългове, а има да получава от държавата 20 млн. заради неудачната политика на КЕВР

0
85
Георги Георгиев Снимка: фейсбук

Природен газ, необходим за потреблението в страната, няма – крайно време е да кажем, че царят е гол, коментира председателят на Столичния общински съвет

Природен газ, необходим за потреблението в страната, няма – крайно време е да кажем, че царят е гол. Това коментира за БНТ председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

По думите му през изминалата седмица сме били свидетели на „доста несполучлив опит на вече бившия председател на КЕВР да обясни как ще бъдат отнети дължимите количества природен газ, необходими за „Топлофикация София“, заради просрочени задължения – нещо, което не е вярно“.

„Разликата от грешните сметки или прогнози на КЕВР и реалната цена на газа, която плаща „Топлофикация София“, е недовзет приход, който трябва да бъде компенсиран“, настоя той.

„Цялата тази разлика е за сметка на дружеството – върху нея се начисляват лихви и се получават дължими от държавата, заради решенията на КЕВР, 350 млн. на „Топлофикация София”, защото тя е най-голямата в страната и има над 1 млн. потребители“, категоричен беше Георгиев и продължи: „В същото време дългът на дружеството, което има да взема от държавата, е 328 млн. – тоест „Топлофикация София“ е на плюс 20 млн. заради неудачната политика на КЕВР.“

Според него всичко това означава, че „проблемът не е, че „Топлофикация София“ има задължения, защото такива няма в този размер, а няма газ“.

Георгиев отбеляза, че не вярва на обещания, защото през изминалите 6 месеца правителството е трябвало да се справи с този проблем.

„Проблемите, които решаваме, са ежедневие и извънредните такива налагат адекватни мерки. Такива от правителство по отношение на София не видяхме. Случилото се с внушенията, че ще спрат газа на София, е един от най-фрапиращите примери за това“, допълни Георгиев.

Често се случва битката от централната власт да се пренася в Столичния общински съвет, отбеляза той и даде пример:

„Жертва на точно тази тенденция падна наредбата за нискоемисионни зони, която трябваше да разгледаме и гласуваме – тоест забрана най-замърсяващите автомобили да влизат в широкия център на София, макар да беше включена в дневния ред. За кмета Фандъкова е изключително важен приоритет чистотата на атмосферния въздух. Над 6 месеца работихме с еколози и експерти за подготовка на ограниченията и в крайна сметка колегите от всички останали партии просто отказаха да разгледат въпроса с аргумента, че мерките не са твърде ограничителни – тоест могат да бъдат още по-строги.“