ГЕРБ: Комитова хал хабер си няма от това, което трябва да работи

0
198
Снимка: Монитор

В регионалното министерство е настъпил тотален хаос, безпътица и безсилие да се управлява целият административен процес, каза Петя Аврамова

„В Министерството на регионалното развитие и благоустройството са настъпили тотален хаос, безпътица и безсилие да се управлява целият административен процес. Апелираме към МРРБ и следващия служебен кабинет този ресор да бъде водещ и там да бъдат назначени хора, които да могат да управляват както административно, така и политически процеса. От 4 месеца това явно не е водеща политика“, заяви бившият министър на регионалното развитие Петя Аврамова на брифинг в парламента.

Тя и други депутати от ГЕРБ реагираха остро на обвиненията, отправени по-рано днес от страна на служебните министри Виолета Комитова и Кирил Петков. По думите на настоящия министър има незаконно строителство по трасета 4, 5 и 6 и затова от министерството поръчват да се направи проверка с дрон в района.

„Това, което интересува мен и всички граждани, е строи ли се магистрала „Хемус“? Отговорът е не. Всеки може да мине и да направи своята преценка“, отсече Аврамова и попита: „Строят ли се останалите големи проекти, които касаят Северна България – това, в което ние вложихме много труд? Виждаме как всичко рухва пред очите ни, а хората от Северна България чакат да видят тези отсечки!“

„Шест месеца по-късно няма никакви стъпки по провеждане на оценката на околната среда“, заяви Росица Кирова по повод проекта за тунел под Петрохан. Тя посочи, че нищо не се прави и за пътя Монтана-Ружинци. Ако това е начин за справяне с проблемите на регионите, няма да имаме нищо“, каза Кирова.

„Вместо да полагаш максимум усилия, ти ровиш по чекмеджета и търсиш грешките на предходните. Трябва да се сложи точка на такова безотговорно поведение. Новото служебно правителство по този начин ли ще се отнася към инфраструктурните проекти“, попита Кирова.

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че свършената работа от служебния кабинет е нула по отношение на язовирите, които носят заплаха за живота и здравето на хората. „Питам какво се свърши за последните 4 месеца. Започнаха с източване на язовири, и то незаконно. Предприятието за язовирите е без легитимно ръководство, то не е провеждало заседания от април или поне няма доказателства за такъв тип заседания. По отношение на ремонта на язовирите напомням, че всички са класифицирани като аварийни и застрашаващи от съответните органи, заяви Борисов.

Бившият зам.-министър Николай Нанков заяви, че в регионалното министерство в момента само могат да чегъртат и обричат хората.

„МРРБ се управлява от министърка, назначена от Радев, която хал хабер си няма от това, което трябва да работи“, посочи Нанков и допълни, че министерството се управлява от явно некопметентни хора.

Повече от 4 месеца това министерство не придвижва и на йота инфраструктурните обекти с единствената цел да компрометират ГЕРБ. Ние сме оставили всички планове и проекти, имахте да придвижите елементарни процедури по отчуждаването, обърна се той към ръководството на МРРБ.

„Спекулации и внушения правят, но нека поне и малко работа да свършат, защото инфраструктурният сектор е сред най-стабилните, оставени от нас. Колапсът, който ще настане, ще има трайни последици“, коментира още бившият зам.-министър.