ГЕРБ окупира Министерство на културата, искат оставката на Минеков заради „Труд“

0
374
От ГЕРБ застлаха входа на МК с вестник "Труд". СНИМКА: ТРУД

Позицията на медийната общност по случая прави лошо впечатление, обяви Любен Дилов-син

Представители и симпатизанти на ГЕРБ са на протест пред Министерството на културата. Те искат оставката на служебния министър Венцислав Минеков. Причината за недоволството е скандалът с в. „Труд“ и вчерашното разпореждане да се затвори редакцията на вестника.

Сред пристигналите на протеста са проф. Асен Балтов, проф. Костадин Ангелов, Тома Биков, Георг Георгиев, Теменужка Петкова, Любен Дилов-син, Александър Ненков, Маноил Манев. Всички протестиращи носят в ръцете си новия брой на вестник „Труд“.

„Дойдохме да постелим „стълбите на властта“ с вестник „Труд“. Защото това е очевидно мечтата на президента Радев. Мечтата на един скулптор, който всъщност по стечение на обстоятелствата е министър“, заяви Любен Дилов.

Той изтъкна, че позицията на медийната общност агресията срещу най-старата вестникарска медия в България прави изключително лошо впечатление.

„Това е солидарност на медиите в България. И двамата министри – на вътрешните работи и културата не бива да бъдат допускани на по-висок пост от този на домоуправител, при съгласие на съкооператорите, разбира се“, допълни той.

Тома Биков заяви на свой ред, че вчера в редакцията на „Труд“ са присъствали хора, на които изобщо не им е работата там. „Светослав Трайков е официално нямаше никаква работа вчера в редакцията на вестник „Труд“. Защото той не представлява никого“, заяви Биков.

„Вчера министърът на културата заяви, че ще извади и ГЕРБ от централата. Това е абсолютно безпрецедентно изявление. ГЕРБ не дължи никаква сума за централата си. Ние сме абсолютно против да бъде вадена всяка партия от централата им. Ние, за разлика от БСП, дългове нямаме.

Ако се опита по някакъв начин да ни извади от централата, той ще се сблъска челно със стена. Ние имаме стотици хиляди симпатизанти. И това е най-неподходящото нещо, което една власт може да направи. Ние призоваваме Румен Радев и министрите му да не пречат да бъде извадена България от политическата криза“, категорично подчерта Тома Биков.

Любен Дилов – син отбеляза, че ГЕРБ очакват от ПП темата за спецакцията срещу „Труд“ да бъде утре първа точка от дневния ред на парламента.

Тома Биков заяви, че от Министерство на културата не са издавали фактури за платения наем от страна на „Труд“.