ГЕРБ предлага отпадане на синия талон към шофьорската книжка

0
63
Снимка: архив

Излишен е, всички нарушения ги има в базата данни на КАТ. Отказваш проверка за наркотици на пътя – до 3 г. затвор, е друго от предложенията

Затвор до 3 години за отказ от проверка за установяване на употребата на наркотици на пътя. Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс, внесени от депутатите от ГЕРБ Христо Терзийски, Томислав Дончев и Георги Георгиев, пише „24 часа“.

Зачестилите случаи на управление на автомобил под въздействие на такива вещества ясно показвали необходимостта от законодателни промени, които да имат ефективно превантивно, предупредително и възпитателно въздействие върху поведението на шофьорите.

Според вносителите отказът от проверка всъщност означава употреба и следва да се приравнява на установена положителна проба за наркотици.

Съгласно Наказателния кодекс шофьор, каращ с дрога, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лв.

В същото време Законът за движението по пътищата предвижда налагане на административно наказание, в случай че водачът откаже проверка за установяване на употребата на наркотици, и както при неизпълнение на предписание за химико-токсикологично лабораторно изследване. Това дава възможност на дрогираните шофьори да избегнат наказателна отговорност, като се възползват от закона, обясняват вносителите.

С поправка в Наказателния кодекс депутатите от ГЕРБ искат още да се премахне контролният талон към книжката. Службата за контрол и отчет на водачите поддържа база данни с информация за нарушенията и броя контролни точки, поради което този документ се явява абсолютно ненужен и необосновано създава административна тежест върху шофьорите.

754-ма повече пияни и дрогирани са заловили полицаите от началото на 2022 г. до 31 август в сравнение със същия период на 2021 г., показват данни на МВР. До края на август 2021 г. спрените с над 1,2 промила алкохол в кръвта, което е престъпление по Наказателния кодекс, са 2948. За 2022 г. вече са 3158, или с 210 души повече.

Дрогираните зад волана са 1885-има за 8-те месеца на миналата година, а за тази са 2429, или с 544-ма повече. Ръстът е заради повечето проверки на пътя. Средно на ден се спират по над 11 000 коли.