ГЕРБ-СДС призоваха да се разгледа предложението им за гласуване и с хартиена бюлетина

0
108
Десислава Атанасова

Ива Митева не го допусна за гласуване

От ПГ на ГЕРБ – СДС призоваха да се разгледат предложенията им за промени в Изборния кодекс.

„С ясното съзнание, че предложението за точка в дневния ред по чл. 47, ал. 8 за разглеждане на Изборния кодекс е недопустимо в правилника, тъй като не са изтекли 2 месеца от внасянето в Народното събрание, но и с убедеността, че всички съзнаваме, че сме на прага на парламентарни избори и демокрацията изисква да дадем повече възможност на българските избиратели да гласуват по начин, така че да излъчат своето стабилно представителство в следващото 47-о Народно събрание“, заяви в парламента председателката на ПГ Десислава Атанасова.

„Всички сме наясно, че навлизаме в предизборна кампания, но още по-ясно е, че с приетите предложения за изменение на Изборния кодекс намалихме и ограничихме възможността българските граждани да гласуват не само с машина, но и с хартиена бюлетина. Изправени сме пред ситуация, в която не се знае каква ще бъде пандемичната обстановка. Считаме, че трябва да се даде възможност за гласуване с хартиена бюлетина“, посочи Атанасова.

Тя акцентира върху това, че повече от месец председателят на правната комисия не е намерил време да разгледа законопроекта на ГЕРБ.

Ива Митева заяви, че е разпределила законопроекта на ГЕРБ още на 18 август. „Единственото, което мога, е да свикам извънредно заседание на комисията, но комисията заседава почти всеки ден“, каза Ива Митева. Тя обяви, че няма да допусне предложението на гласуване.