ГЕРБ сезира Конституционния съд за наложения мораториум върху действия на правителството

0
39
конвенция
Снимка: архив

Г-н Трифонов трябва да знае, че в политиката се носи отговорност, коментира Десислава Атанасова

ГЕРБ сезира Конституционния съд за наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на държавните органи, като според тях това ще блокира работата на цялата държава.

За да внесат жалбата в сградата на съда влязоха шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и депутатите Дани Каназирева и Радомир Чолаков.

През изминалата седмица със 151 гласа НС прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, а останалите 151 депутати от всички други партии гласуваха със „за“.

Мораториумът върху действията на МС и министерствата включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

Според Атанасова това решение грубо погазва Конституцията на България и се отнемат правомощия на други власти, а според основния закон има разделение на властите.

По думите й може да се създаде и правен хаос, особено ако НС приеме промените в ИК на ИТН за ЦИК. Защото с този мораториум няма да може да се избере нова ЦИК.

Атанасова коментира и номинацията на ИТН за премиер и заявката, че ще върнат мандата.

По думите й карантината на Трифонов изтекла и би било добре той да поеме лично отговорност, но не да изпраща друг, с незнайно какъв политически опит. Поясни, че няма политическа зрялост в тези решения. Заподозря, че някой друг му пише постовете, тъй като от вота насам той се е появил един път.

„Да пишеш постове, а да си лидер на партията и да претендираш за власт, трябва да се появиш“, каза Атанасова.

„Г-н Трифонов трябва да знае,че в политиката се носи отговорност“, допълни тя.

По думите му сега започвала отговорността на президента Румен Радев да посочи и третата сила.

Напомни, че те подходили отговорно и предложили състав на кабинет. „Никой няма такава готовност, още по-малко ИТН, каза още Атанасова.